Transformatie
LocHal Tilburg

De LocHal heeft een grote historische waarde voor de gemeente Tilburg. Het ontwerp en projectteam stond voor de grote uitdaging om de LocHal te transformeren tot de nieuwe “huiskamer” en kloppend hart van de Spoorzone. De Lochal combineert de karakteristieke uitstraling met de laatste duurzaamheidsambities van de gemeente Tilburg en beschikt over het BREEAM Very Good certificaat. ERB Ten Haken heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de handhaving van de karakteristieke uitstraling.  

Restauratie Lampion Gevel en dak
Gebruik donormateriaal

Een belangrijk onderdeel van de opgave was de restauratie van de kenmerkende Lampion gevel en het dak. De gevel is zeer belangrijk voor de uitstraling is samen met het dak gerenoveerd met gebruik van donormateriaal uit beschikbare donorgebouwen (gesloopte/geoogste gebouwen). Wij hebben de monumentencommissie betrokken voorafgaand aan de vergunningsaanvraag in de DO-fase. De commissie heeft een positief advies uitgebracht over de omgevingsvergunning naar aanleiding van onze voorgestelde restauratie-uitgangpunten. Het betrekken van de monumentencommissie in de ontwerp- en uitvoeringsfase was een belangrijke proces eis van de gemeente Tilburg.  

Wij hebben gezocht naar mogelijkheden om zoveel mogelijk materialen te hergebruiken. We zijn gestart met het demonteren van de bestaande beglazing. Vervolgens zijn er diverse restauratiewerkzaamheden uitgevoerd om de gevel klaar te maken voor de toekomst. Afsluitend hebben wij de bestaande beglazing teruggeplaatst. Met deze aanpak hebben wij de esthetische waarde weten te behouden.  

 

Handhaven monumentale constructie
hergebruik artefacten

Ten Haken heeft diverse restauratieve werkzaamheden uitgevoerd aan de gevel en constructie van de boerderij. De bestaande houtconstructie is gezandstraald, waardoor gebintstijlen, sporen en hanenbalken bewaard zijn gebleven. Waar nodig is de constructie verstevigd om een woonruimte op de verdieping te creëren. Aan het exterieur van de boerderij en bijgebouwen zijn diverse restauratieve werkzaamheden uitgevoegd met behoud van haar uitstraling. De voormalige deeldeuren zijn omgetoverd tot een transparante gevel.

Opdrachtgever Gemeente Tilburg
Contractvorm UAV-GC 2005
Ontwerp Civic Architects
Oppervlakte 11.000m²
Oplevering 2018

Laten we samen
iets moois bouwen

Wilt u samen werken aan een project? Of wilt u vrijblijvend een vraag stellen? Neem gerust contact op, ons team staat graag voor u klaar. Durf te vragen!

Gerelateerde projecten